Doğu Anadolu’nun Müthiş Lezzeti: Çeçil Peyniri
Türk mutfağı özellikle peynir söz konusu olduğu zaman oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Her ne kadar bu çeşitlilik Türkiye’nin birçok yerinde peynir üretiminin yoğun olarak yapılmasına olanak sağlasa da hayvancılığın daha yaygın olduğu bölgelerde yöresel peynir çeşitliliği daha fazla olmaktadır. Özellikle kaşar ve beyaz peynir üretimi bakımından önemli bir yere sahip olan Kars, Ardahan, Erzurum ve Iğdır gibi Doğu Anadolu’da yer alan bazı şehirlerimiz, çeçil peyniri üretiminde de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Çeçil Peyniri Nasıl Yapılır?
Genel olarak yağı alınmış sütten yapılan çeçil peyniri kokusuz, yarı yumuşak, beyaz renkli, ağızda kolay bir şekilde dağılan bir yapıya sahiptir. Üretimi daha sık olarak Doğu Anadolu’da yapılan çeçil peyniri inek sütü, peynir mayası ve termofilik kültürden yapılmaktadır. İçerisine termofilik kültür ilave edilen inek sütü bir süre olgunlaşması için bekletilmelidir. Tadın daha yoğun ve güzel bir hal alması için kaymağın alınması gerekecektir. Bu işlemin ardından olgunlaşan süte peynir mayası eklenir ve 15 dakika kadar beklenir. Sütte pıhtı oluşumu başlayınca karıştırılarak teleme oluşması sağlanır. Teleme kepçeye sarılarak başka bir kaba alınır ve yoğurma işlemine geçilir. Bu işlem esnasında peynir tel tel birbirinden ayrılır. Bu şekilde bir süre bekletilen peynir son olarak salamuraya yatırılarak lezzetlendirilir.
Çeçil Peynirinin Faydaları
- Birçok süt ürününde olduğu gibi çeçil peynirinin de besin değeri oldukça yüksektir ve insan vücüudu için çeşitli faydaları bulunmaktadır.
- Çeçil peyniri bileşeninde bulunan bol miktardaki potasyum sayesinde kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu şekilde ilerleyen yaşlar kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
- Çeçil peyniri hafif küflendirilerek tüketildiği takdirde insan vücudunda penisilin etkisi yaratmaktadır. Bu nedenle birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
- Çeçil peynirinin içeriğinde yer alan fosfor, vücuda enerji vermesinin yanı sıra sindirimi de kolaylaştırmakta ve bu şekilde bağırsakların sağlıklı biçimde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- İçerdiği bol miktardaki protein, diş sağlığına oldukça önemli destek sağlamaktadır.
- Her şeyde olduğu gibi çeçil peynirinin de aşırı tüketimi bazı sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Ancak günlük olarak aşırıya kaçmadan tüketilen çeçil peynirinin tam bir vitamin ve mineral deposu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Çeçil Peynirinin Saklama Koşulları
Diğer peynir çeşitlerine göre daha tuzlu bir yapıya sahip olması çeçil peynirinin daha uzun bir ömre sahip olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle çeçil peyniri diğer peynirlere nazaran daha uzun süre bozulmadan saklanabilir. Bir saklama kabı ya da çoğu zaman yalnızca peynirin kendi ambalajı buzdolabında peynirin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayacaktır. Ancak buzdolabındaki peynirin hava ile temas etmemesi önemlidir. Ayrıca çeçil peynirinin derin dondurucuda saklanması önerilmemektedir. Buzdolabının sebze bölümünde saklamak peynirin bozulmaması için gerekli koşulları sağlayacaktır.