Kahvaltıda Olmazsa Olmaz: Çeçil Peyniri
Civil peynir olarak da bilinen çeçil peyniri, ülke genelinde özellikle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Kars, Erzurum, Ardahan ve Iğdır genelinde imal edilen bir peynir türüdür. Yağı alınmış sütten elde edilen çeçil peyniri, iplik şeklinde olmasından ötürü tel peynir olarak da adlandırılan yumuşak, ağızda dağılan ve rahat bir şekilde tüketilen tuzlu bir peynir türüdür. Çeçil peynirinin adı yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Buna göre bazı yörelerde sacak, tel, örgü ve dil peyniri olarak da bilinmektedir. Ancak hangi isimle anılırsa anılsın lezzetinden herhangi bir şey kaybetmemektedir.
Çeçil Peynirinin Yapımı
Çeçil peyniri genel olarak yağı alınmış sütten imal edilmektedir. Doğu Anadolu’nun bu eşsiz tadını elde edebilmek için süte, peynir mayasına ve termofilik kültüre ihtiyaç vardır. Öncelikle 30 dereceye getirilen sütün içine termofilik kültür eklenir. Ve bir kenara bırakılarak 15 saat kadar sütün olgunlaşması beklenir. Bu işlem sırasında sütün kaymağı da alınmalıdır.
Bundan sonra soğukta olgunlaşan süte peynir mayası ilave edilir ve 15 dakika boyunca pıhtının oluşması için beklenir. Daha sonra süt 45 dakika ocakta ısıtılarak telemenin oluşumu sağlanır. Bir kepçeyle sütten alınan teleme ayrı bir kaba aktarılarak yoğrulur. Bu esnada sıcaklığın 60 derece civarında tutulması gerekmektedir.
Yoğurma işlemi esnasında peynir tel tel bir hale getirilir. Bu işlemin ardından 2 saat geçtikten sonra peynir bu kez %12 oranında tuzlu suya salamuraya yatırılır.
Çeçil Peynirinin Kalori ve Besin Değerleri
Diğer peynirler göz önünde bulundurulduğu zaman çeçil peynirinin daha az bir kaloriye sahip olduğu dikkat çekmektedir. 100 gram çeçil peynirinde 140 kalori bulunmaktadır. Ancak peynirin yapımında kullanılan yağ miktarı bu değerlerin yükselmesine veya azalmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kalori değerini hesaplayabilmek için, tüketicinin peynirin yağ miktarına da göz atması gerekecektir.
Bunun yanı sıra çeçil peynirinin 100 gramında 25 gram yağ, 24 gram protein ve 1 gram değerinde karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca tüketilmeden önce çeçil peynirinde bulunan tuz oranına da bakmak gerekecektir.
Çeçil Peynir Nasıl Tüketilir?
Genel olarak çeçil peynirinin sudan geçirildikten sonra tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle tansiyon hastaları için sudan geçirerek tüketme, peynirdeki tuz oranını düşürdüğü için tavsiye edilmektedir. Ayrıca sağlık açısından çeçil peynirini tazeyken değil, olgunlaştıktan sonra tüketmek önerilmektedir. Bunun yanı sıra çeçil peyniri diğer peynir çeşitlerinde de olduğu gibi börek, kek ve yumurta gibi çeşitli yemeklerin içinde kullanılabilmektedir.
Çeçil Peyniri Nasıl Saklanır?
Çeçil peyniri buzluk ya da dondurucu bölümünde olmamak şartıyla buzdolabında saklanabilmektedir. Soğukluğun oldukça düşük olduğu bir bölüm olan sebzelikte saklanması peynirin ömrünü uzatmaktadır. Tuz oranının epey yüksek olması çeçil peynirinin daha uzun süre saklanmasına olanak vermektedir. Ayrıca çeçil peyniri küflü olarak da tüketilebildiği için ömrü daha da uzamaktadır.