Çeçil Peyniri ve Mutfaktaki Yeri

27-03-2023 15:35
Çeçil Peyniri ve Mutfaktaki Yeri

Çeçil peyniri tel peynir veya civil peynir olarak da bilinen ve aynı zamanda Kars, Ardahan, Erzurum ve Iğdır gibi şehirlerimizde üretilen bir peynir türüdür. Genellikle yağı alınmış sütten yapılmaktadır. Sodyum (Na) oranı diğer peynirlere göre daha fazladır. Ömrü, içerdiği tuz miktarından dolayı uzun olarak nitelendirilebilen bu peynir türü genellikle salamura edilerek yapılır. Bu yüzden de yüksek tuz oranını azaltmak için sudan geçirilip tüketilen bir peynir türüdür. Bu yüzden tuzlu yememesi gereken kişilerin bu peyniri tüketirken dikkatli olması gerekmektedir. Bunun haricinde de süt ve süt ürünlerine alerjisi olan kişilerin de dikkat etmesi gerekmektedir. Bunlara ek ambalajlı bir şekilde satın alacaksanız son kullanma tarihine bakmanızı öneririz.

Rengi genellikle kaşar peynirine benzeyen, hafif beyaz olan, hafif kokulu ve ağızda kolayca dağılan bir peynir türü olan çeçil peynirinde potasyum oranı da yüksektir. Bu yüzden kemik erimesi gibi sorunlara iyi gelmektedir.

ÇEÇİL PEYNİRİNDEN NELER YAPILIR?

Şimdi ise gelelim bu lif lif ayrılabilen peynir türünün ne gibi yemek çeşitlerinde kullanılacağına…

Çeçil peynirinin kahvaltıda sıkça tüketilmesinin yanı sıra mıhlama gibi bu peynir türünden yöresel yiyecekler de yapılabilmektedir. Enfes bir şekilde kızarmış ve protein deposu olan bir omletin üzerine veya leziz makarnaların soslarının içine bu peynirlerden kullanılabilir. Aslında peynir denince akla çoğu zaman hamur işleri gelmektedir. Çeçil peyniri de böreklerin içine oldukça fazla yakışmaktadır. İçine maydanoz da eklendiğinde hamur işlerini enfes hale getiren çeçil peynirini mutfağınızdan siz de eksik etmeyeceksiniz! Hamur işleri (kekler, börekler, çörekler), omlet, makarna, kahvaltılık ve daha nice yerde kullanımı görülmektedir.

Pratik ve bir o kadar da lezzetli olan tava böreklerinin içine çeçil peyniri koyabilirsiniz. Hem lezzetli hem de özellikle beş çaylarına yakışan bir tarif olacaktır. Birçok vitamin ve insan sağlığına bu denli yararlı bir peyniri siz de farklı tariflerinizin içerisinde denemek isteyeceksiniz. Hatta peynir yemek istemeyen veya denemeyen inatçı çocuklar için çeçil peynirli sosisli lokmalık milföyler yapabilirsiniz. Hem şekli ile çocuğunuzun ilgisini çekecek hem de aslında içinde peynir olduğunu bilmeden peyniri tatmış ve vitaminini almış olacak.

Son olarak peynir sevmeyenlerin bile hoşuna gidebilecek bir peynir türü olan çeçil peynirinin 100 gramında yaklaşık 140 kalori bulunduğu bilinmektedir. Aynı zamanda da bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi için faydaları say say bitmeyen peynir türü yediden yetmişe rahatça tüketilebilmektedir. Aynı zamanda küflenen çeçil peynirinin üzerindeki küf kısmı kesildikten sonra yenmesinin de bilinen bir sakıncası yoktur. Genel olarak bakıldığında pişmiş ve taze şekilde tüketilebilen, kullanım alanı geniş ve lezzetli bir peynir çeşidi olan çeçil peynirini sizlere tüm yönü ile tanıtmaya çalıştık.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.