Eşsiz Aromaya Sahip Olan Tulum Peyniri Nedir?

20-07-2023 13:17
Eşsiz Aromaya Sahip Olan Tulum Peyniri Nedir?

Peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin olan ülkemiz, farklı aromalara sahip olan peynirlere ev sahipliği yapmaktadır. Kahvaltı sofralarımızı renklendirmek ve lezzetlendirmek için yöresel peynir çeşitleri birçok kişi için vazgeçilmez bir lezzettir. Lezzetinin yanında zengin besin içeriğiyle beraber insan vücuduna da çok faydalı bir besindir. Ülkemizde her bölgede farklı şekillerde üretilen tulum peyniri, hayvan postunun içerisinde olgunlaştırılan bir süt ürünüdür. Genellikle inek sütünden üretilir ve kıl keçisi ya da koyun tulumlarına basılarak yüksek nem oranındaki kapalı alanlarda bir süre bekletilerek olgunlaştırılır ve yemek için hazır hale getirilir. Olgunlaştırılan tulum peyniri, kahvaltı sofralarınızı lezzetlendirmek için evlerinize misafir olur.


Tulum Peyniri Nasıl Hazırlanır?

Eşsiz bir aroması olan tulum peyniri ülkemizde özellikle Erzincan, Elazığ, Erzurum, Konya, Tunceli, Bingöl gibi bölgelerde üretilen bir peynir çeşididir. Tulum peyniri üretim aşamasında sabırlı ve özenli olmak gerekir. Türkiye’nin verimli bölgelerinde yetiştirilen küçükbaş ya da büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, mayalanır ve bir süre bekletilir. Tulum peynirini yapmak için mayalanan süt, tülbent ya da süzgeçten süzülür. Daha sonra bir gece dinlendirilir ve büyük torbalar içerisine eklenip bir süre de burada bekletilir. Bu sayede peynirin suyu tamamen süzülür. Bakır kapların içerisinde ufalanarak özel bir tuzla daha da aromatik bir tat katılır. Temiz ve büyük torbalara basılan peynir, bir süre de torbaların ağızları dikilerek burada bekletilir. Yaklaşık 10 gün bekleme süresinden sonra torbalardaki tulum peyniri alınır ve peynir için hazırlanmış olan hayvan derisine veya bidona yerleştirilir. Kıl keçisi tulumunda bekletilen peynir, tam olarak tulum peyniridir. Erzincan yöresinde hala bu yöntem ile üretilmektedir.

 

Tulum Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  • Tulum peyniri içerisindeki vitamin ve protein açısından oldukça yüksektir ve bu sayede insan vücudu için tam bir şifa deposudur.
  • Yüksek oranda protein içermesiyle beraber kemik sağlığına çok faydalı bir besin maddesidir. İlerleyen yaşlardaki kemik hastalıklarının önlenmesi açısından tüketilmesi önerilir.
  • B grubu vitaminleri yüksek oranda içerisinde bulundurur. Anemi hastalığının tedavisinde destekleyicidir. Bu sebeple beslenme uzmanları da kan değerleri düşük olan kişilerin, tulum peyniri tüketmesini tavsiye ederler.
  • Tulum peyniri ağız içindeki bakterileri temizleye yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını oldukça düzenler ve bağırsak boşaltımında oluşan rahatsızlıkların önüne geçer.
  • Kahvaltılarda tüketilen tulum peyniri, gün içerisinde bağırsakların aktif çalışmasını sağlar.
  • Tulum peyniri, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.
  • Ülser, gastrit gibi mide sorunları olan kişilerin tüketmesinde fayda vardır.
  • 1 dilim tulum peynirinde yaklaşık olarak 98 kalori bulunur.
  • İçerisinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum ve çinko vardır bu da ağız ve diş sağlığını korur.

 

Tulum Peyniri Nasıl Saklanır?

Tulum peyniri sert bir yapıya sahiptir ve saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmesi önerilir. Tulum peynirini derin dondurucuya koymanız pek tavsiye edilmez. Eğer ısı değişimine maruz kalırsa küflenmeler görülebilir ve bu da tulum peynirinin bozulmasına yol açar. Bu nedenle oda ısısında bekletmemenizi tavsiye ederiz. Serin olan ve güneş ışığı almayan yerlerde veya buzdolabında tulum peynirini saklayabilirsiniz.

 

Tulum Peyniri Nasıl Tüketilir?

Kahvaltı sofralarınızı tulum peyniri ile lezzetlendirebilirsiniz. Bunun yanında ekmek, poğaça, pide, börek gibi yaptığınız hamur işlerine katarak harika lezzetler sunabilirsiniz. Ya da makarnalarınıza, mevsim yeşillikleriyle hazırladığınız salatalarınıza katarak yemeklerinizi renklendirebilirsiniz. Kahvaltılarınızda direkt sofraya koymaktansa, krep ya da tostlarınızın içerisine koyarak da farklı lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.