Her Derde Deva: Karakovan Balı

09-03-2023 14:43
Her Derde Deva: Karakovan Balı

KARAKOVAN BALI NEDİR?

Geçmişten günümüze üretilen ve oldukça sevilen, ağzımızın tadı karakovan balı! Karakovan balı üzerine teme petek eklemesi yapılmadan, direkt işçi arıların ördüğü petek ile yapılmış olan bala denir. Yani doğal yollardan ve dışardan besleme yapılmadan elde edilmiş olan ve organik bir bal türü olmaktadır. 6 ay boyunca hiç müdahale edilmeden saklanır. Bu yüzden diğer bal çeşitlerine göre biraz daha pahalı olabilmektedir. Aynı zamanda kovandaki arıların kendi salgıladıkları bal mumu ve petek de bulundurduğu için diğer ballardan farklı ve eşsiz bir tada sahip olmaktadır.

İsminin karakovan olması, bal üretimi sırasında kovanın içinin oldukça karanlık olmasından gelmektedir. Böylece ismi karakovan balı olmaktadır. Karakovan balının üretimi başlı başına emek isteyen bir iş olmaktadır. Kovanlar gürgen, ıhlamur, kavak veya kestane ağaçları kullanılarak hazırlanır. Bu ağaçların kütükleri oyularak silindir haline getirilir ve arıların kovana girip çıkabilmesi için kapak bulunur. Yine de geleneksel yöntemleri tercih eden üreticiler de mevcuttur. Karakovan balının eşsiz tadı birçok etkene göre değişiklik göstermektedir.
Bazenleri petek bal ile karıştırılsa da karakovan balı petek balına göre daha yumuşaktır ve aynı zamanda bir kovandan yaklaşık 5 ila 10 kilogram arasında karakovan balı elde edilir. En iyi ve en kaliteli ballar ülkemizin Siirt, Hakkari, Artvin ve Bitlis şehirlerinde üretilmektedir. Üretim aşamasında dikkat edilmesi gereken kısımlardan birinin arıların üşümemesi olduğu ve bitlerden uzak durmaları için kekik yakıldığı da diğer bilinenler arasında yer almaktadır.
Aç veya tok şekilde tüketilebilen bir bal türü olan karakovan balı direkt yenilebildiği gibi, soğuk veya sıcak su ile beraber de içilebilir.

HER DERDE DEVA KARAKOVAN BALI:

El değmeden üretilen ve çok lezzetli karakovan balı neredeyse her derde devadır. Şimdi gelin hiç vakit kaybetmeden karakovan balının faydalarına hep beraber göz atalım:

Sedef hastalığına, kansızlığa iyi geldiği ve kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir.
Aynı zamanda öksürük, ishal, göz ve mide sağlığı için de faydaları görülmektedir ve aminoasit açısından oldukça zengindir.
Karakovan balının mikropları öldürdüğü ve bu sayede de bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Bu özellik antiseptik olmasından kaynaklanmaktadır.
Saç dökülmesine, uykusuzluğa, strese ve cilt sorunlarına iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Şeker oranı sıfır olan karakovan balının üretildiği yerler tarım yapılan bölgeler ve otoyollardan uzakta ayarlanır. Bu sayede de çiçek florası çok olan yerlerde üretim yapılır, bu da karakovan balı kalitesini oldukça iyi etkilemektedir.
Bir zamanlar Osmanlı döneminde tıbbi bir yiyecek olarak kullanılan karakovan balının 100 gramında yaklaşık 325 kalori bulunmaktadır. Gördüğünüz üzere sizler de bu karakovan balının leziz tadı ve bitmek bilmeyen faydalarından bir an önce yararlanmak istiyorsanız web sitemize bir göz atın!
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.