Kars Kazı Etinin Faydaları

28-02-2023 15:12
Kars Kazı Etinin Faydaları

Türkiye’de kaz eti denilince akla gelen ilk illerimiz Ardahan ve Kars’tır. Genellikle kar yağdıktan sonra lezzetlendiği söylenilen kaz etiyle yapılan yemekler çok lezzetli olup aynı zamanda çok da faydalıdır. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde tüketilmesi oldukça faydalıdır.

  • Magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri sayesinde kaslara ve kemiklere oldukça faydalıdır. Kemik erimesini önler ve dişlerdeki bakteri oluşumunu azaltır.
  • Kaz etinin içerisindeki yağlar enerji vericidir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan iltihabı atmaya yardımcı olur.
  • Kaz etindeki yağlar doymamış yağlardır, bu yüzden kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bununla birlikte kalp damar sağlığını da korumada etkilidir.
  • Gözlere faydalıdır, gece görüşünü kolaylaştırır ve göz sağlığını korur.
  • Kaz eti, beyin sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir. Odak bozukluğu, öğrenme güçlüğü, unutkanlık gibi beyinsel fonksiyonları geliştirir ve düzenler.
  • Yüksek oranda besleyicidir ve protein ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar.
  • Hücrelerin yenilenmesinde etkilidir. İçerisindeki E ve C vitamini sayesinde cildi sıkılaştırır, erken yaşlanmayı önler. Ayrıca ciltte oluşan yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.
  • İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde tırnak kırılmaları ve saç dökülmeleri için düzenli bir şekilde kaz eti tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Vücut direncini yükseltir ve kansere karşı koruyucudur.
  • İçeriğinde sağlıklı yağlar bulundurduğundan dolayı sindirimi ve metabolizmayı da hızlandırır.
  • Kalori açısından zengindir, büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için kaz eti tüketmek çok faydalıdır.
 

Kurutulmuş Kaz Etinin Tuzu Nasıl Arındırılır?

Kurutulmuş kaz etinin tuzunu arındırmak için tencerede yaklaşık 2 litre su konulur ve kaynatılır. Kaz parçalarını, kaynayan suya koyarak 5 dakika bekletip sudan çıkartın. Eğer kaz etinin tuzu arınmamışsa suyu değiştirip arındırmaya devam edebilirsiniz.


Kaz Eti Ne Kadar Sürede Pişer?

Tuzundan arındırılmış olan kaz etini düdüklü tencerede 2 litre su, soğan ve karabiber konularak yaklaşık 40-45 dakika pişirebilirsiniz. Eğer düdüklü tencereniz yoksa normal tencerede 2-2.5 saat arasında kontrol ederek pişirebilirsiniz. Kaz etini pişirip, bulgur pilavı ya da pirinç pilavı üzerinde sunum yapabilirsiniz. Kaz etini aynı zamanda fırında da pişirebilirsiniz. Kaz etini haşladığınız suyu dökmeyip, çorbalarınıza katarak şifa deposu olarak da tüketebilirsiniz.


Kaz Eti Nasıl Saklanır?

Kaz eti kesilmeden önce, kazın belirli bir olgunluğa gelerek etinin yağ bağlaması gerekir. Kaz etini bundan dolayı sonbahar veya kış aylarında keserler. Kazın tüyleri temizlenir ve tuzlanır. Bu şekilde tuzlandıktan sonra kaz etlerini ipe asarak, ayazda ortalama 30-40 gün kurumaya bırakırlar. Kurutulan kazları parçalayarak derin dondurucuya ya da buzluğa koyarak saklayabilirsiniz. Kaz etini aldığınız satıcının, doğal ve katkı maddesiz ürünler sattığından emin olmak için mutlaka güvenilir satıcıları tercih etmelisiniz.


Kaz Etinin Zararı Var Mıdır?

Kaz eti oldukça değerli bir ettir, tavuk ve hindi etinden daha besleyici ve yağlı bir ettir. Bu yüzden fazla kilosu olan kişilerin kaz etini fazla tüketmesi önerilmez. Obezite, diyabet ve pankreas hastalığı gibi rahatsızlıklara sahip olanların yememesi tavsiye edilir. Kaz etinin sindirilmesi de diğer etlere göre daha yavaş olur. Özellikle mide şikayetleri ve karaciğer hastalıkları olan kişilerin, kaz eti tüketirken dikkat etmesi gerekir.


Kaz Eti Fiyatları

Kaz eti alırken dikkat etmeniz gereken önemli nokta güvenilir bir yerden satın alıyor olmanız. Kaz eti fiyatları diğer etlere göre biraz daha fazla olur. Kurutulmuş olan kaz ortalama olarak 2-3 kilo olur ve kaz fiyatları kilosuna göre farklılık gösterebilir. Verdiğiniz paraya karşılık olarak harika bir lezzet şöleni sizi bekliyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.