Mihaliç Peyniri Hakkında Merak Edilenler

24-05-2023 16:00
Mihaliç Peyniri Hakkında Merak Edilenler

Mihaliç peyniri, özellikle Bursa ve Balıkesir bölgelerinin peyniri olarak bilinir. Susurluk tostunun harika lezzeti de mihaliç peynirine dayanır. Zengin Türk mutfağının, yöresel peynir kategorisinde öne çıkan sert yapılı ve geniş gözenekli bir peynir çeşididir. Kökeni, Osmanlı dönemindeki Mihaliç bölgesinde bulunan Arnavutlara dayanır. Halk arasında kelle peyniri olarak da bilinir. Lezzetini ve tadını mera hayvancılığından ve doğal fermantasyonundan alır. Başlarda sadece koyun sütü ile yapılsa da şu anda günümüzde inek sütü ağırlıklı ve karışık şekilde yapılmaktadır. Deneyim ve ustalık gerektiren, gözlem isteyen bir üretim aşaması vardır. Mihaliç peyniri sağlığımız için oldukça faydalıdır.

Diğer süt ve süt ürünleri gibi mihaliç peynirinde de kalsiyum ve fosfor vardır. Kemiklerin ve dişlerin gelişimine katkı sağlar, kemik erimesi ve kemik hastalıklarına yakalanmayı oldukça azaltır.

Kansızlığı önler.

Kalp- damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirger.

Yüksek vitamin ve mineral içeriği vardır. B2, B6, B12 gibi vitaminler vardır.

Hafızayı güçlendirir ve sinirsel hastalıkları yatıştırır. Sinir sistemi için oldukça faydalıdır.

Stresi ve yorgunluğu azaltır.

Kadınlarda regl öncesi oluşan sendromları önlemeye yardımcı olur.

Migren ağrılarını hafifletmeye destek olur.

Parlak ve canlı saçlara kavuşmanızı sağlar.

Osteoporozun tedavisinde yardımcıdır.

Kilo vermeye yardımcı olur ve dengeli bir metabolizma sağlar.

Uyku düzenini dengelemede yardımcı olur.

Kan basıncını ve kolesterolü düzenler.

İlerleyen yaşlarda oluşan kataraktı önler ve görmeyi iyileştirir.

Yüksek vitamin içermesiyle cilde canlılık sağlar.

Hamileler, emzirenler ve menopoz döneminde olan kadınlar için çok faydalıdır.

 

Mihaliç Peyniri Nasıl Yenir?

Kahvaltı sofralarınızda fark yaratmak adına ince dilimlerle kahvaltı sofralarınızda servis edebilirsiniz. Tostlarınızın içerisine ekleyerek yeni bir tost peyniri ile değişik tatlar yaratabilirsiniz. Salatalarınıza, makarnalarınıza, hamur işlerinin içine, kavun, karpuz ya da kuruyemişlerin yanında da mihaliç peynirini tüketebilirsiniz. Dilimleyerek tereyağında kızartarak tüketmek de çok lezzetli olacaktır. Tüketilmeden önce ılık suyun içerisinde yaklaşık 5-6 saat bekleterek tuzunun çıkarılması önerilir. Mihaliç peynirinin ince bir dilimi ortalama olarak 77 kalori olduğunu söyleyebiliriz.


Mihaliç Peyniri Nasıl Yapılır?

Beş kilo sütten ortalama olarak bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Süt temizlenir ve süzülür daha sonra kazana dökülerek mayalanır. Mayaladıktan sonra ortaya çıkan pıhtılar, tahta sopa ile küçülene kadar sıkıştırılır. Mihaliç peynirine özel olan gözenekli yapıyı elde edebilmek için kazanın içerisine kaynamış su eklenir. Daha sonra kazanın üzeri temiz bir bez ile örtülür ve dinlendirilir. Dibe çöken parçalar elle yuvarlanılır ve sıkıştırılır. Topak topak olan parçalar ise, bez içerisine alınır ve çengel ile bağlanır, ardından 12 saat civarı dinlendirilir. Daha sonrasında salamura yapılır. Tabakalar halinde tuzlanarak peynir fıçılarının içine yerleştirilir. Soğuk hava depolarının içerisinde yaklaşık 4 ay boyunca bekletilir.


Mihaliç Peyniri Nasıl Saklanır?

Diğer fermente olan süt ürünleri gibi kelle peyniri de canlıdır. Raf ömrü süresi yapısal ve kimyasal özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bu değişiklikleri dengede tutabilmek için 4-6 derecede ve beyaz peynir gibi tuzlu içerisinde saklanması gerekir. Soğuk iklimlerde yaşayan kişiler, serin ve havadar olan kilerlerde saklayabilirler. Evlerde ise buzdolabının alt raflarında ve kapalı bir şekilde saklanmalıdır.


Mihaliç Peyniri Nereden Alınır?

Mihaliç diğer adıyla da kelle peyniri özellikle Bursa ve Balıkesir illerinde ve bu illerin Mustafakemalpaşa, Karacabey, Savaştepe ve Gönen ilçelerinde bulabileceğiniz ve üretiminin buralarda çok sık olduğu bilinmektedir. Buralar haricinde güvendiğiniz, doğal ve katkısız olarak üretilen internet sitemizden ya da marketlerden temin edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.