Vazgeçilmez Bir Tat: Kars Kaşarı

03-01-2020 11:23
Vazgeçilmez Bir Tat: Kars Kaşarı

Vazgeçilmez Bir Tat: Kars Kaşarı 

Kahvaltı sofalarının olmazsa olması Kars kaşarı oldukça faydalı bir besin türüdür. Geçmişten günümüze gelenekselleşmiş bir lezzet olan Kars kaşarı, Kars ilinin Ardahan bölgesinde üretilmektedir. Yoğun olarak bu bölgede üretilme sebebi ise bitki çeşitliliğinin oldukça zengin olmasıdır. Lezzetli bir peynir türü olması sebebiyle herkes tarafından sevilen ve beğenilen peynirlerden biridir. Karsın yüksek yaylalarında 1600 bitli çeşidi ile beslenen ineklerin sütünden yapılmaktadır. Yapım aşaması oldukça uzun ve zahmetlidir. Bölge halkının sıklıkla tercih ettiği ve yaptığı bu kaşar bu sebeple bölgenin ismi ile anılmaktadır. Birçok peynir türüne oranla besin değeri yüksektir. Özellikle beyaz peynir ile kıyaslanmaktadır. Beyaz peynir ve Kars kaşarı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Sonucunda Kars kaşarının çok daha yararlı olduğu ispatlanmıştır. Her evde olan ve sıklıkla tüketilen Kars kaşarı, sütün özel kazanlarda kaynatılması ile elde edilmektedir. Uzun saatler boyunca kazanlarda kaynatılan süt sonrasında kalıplara dökülmektedir. Bu kalıplarda belirli bir süre bekletilerek mayalanması sağlanmaktadır. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra Kars kaşarı kalıplardan çıkartılır. Kalıplardan ilk çıkartıldığı anda rengi beyaz olsa da zamanla rengi sararmaktadır. Birçok kişinin sarı olarak üretildiğini düşündüğü peynir aslında zamanla sarı rengi elde etmektedir. Kars kaşarının tam anlamıyla eskitilebilmesi için altı ay boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Üretimi yapıldıktan sonra özel depolara alınarak altı ay boyunca bekletilen peynirin Kars kaşarı olabilmesi için en önemli husus bekleme süresidir. Bu süre tamamlandıktan sonra satışa sunulmaktadır. Kars kaşarının en büyük özelliklerinde biri ise dilimlerken ufalanmamasıdır. Sert peynir türleri arasında oldukça fazla tüketilenlerden biridir. Saklama koşullarına oldukça dikkat edilmesi gerekir. Sıcak ortamda saklanması önerilmemektedir. Ayrıca saklanması için naylon poşet kullanılması da oldukça yanlıştır.

Kars Kaşarı Faydaları

  • Kalp ve damar hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir besindir. Yüksek oranda magnezyum içermektedir.
  • Kemik gelişimi için gerekli olan mineralleri barındırmaktadır. Kemik erimesi ve kireçlenme riskini en aza indirmektedir. Özellikle çocukların iskelet gelişimi için tavsiye edilmektedir.
  • Mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır. Mide ülser ve gastrite bağlı olarak oluşan ağrıların tedavisi için kullanılmaktadır. 
  • K2 vitamini içermektedir, bu vitamin kansere oluşumunu engellemekte önemli bir rol oynamaktadır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.