Kars Kaşarı Coğrafi İşareti, 11.03.2015 tarih ve 29292 sayılı Resmi Gazete ilanı ile 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi gereğince 14.02.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tescil edilmiştir.
Coğrafi Sınır
Coğrafi İşaretli Kars Kaşarı’nın üretilebileceği coğrafi sınır Kars ve Ardahan illerinin merkez ve ilçelerinin tümünü kapsayan alandır.
Belirlenen Üretim Koşulları
- Üretimin tüm aşamaları (süt üretimi, teleme oluşumu, yoğurma, göbek bağlama, depolama, çuvallama/paketleme) Tescil belgesinde belirtilen coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşmelidir.
- Merada otlayan yerel ırk hayvanların (ağırlıklı olarak inek sütü, kısmen koyun ve keçi sütü eklenebilir) sütünden peynir yapılmalıdır.
- Mayıs-ağustos aylarında elde edilen sütlerden üretilmelidir.
- Sulu haşlama yöntemiyle üretilmelidir.
- Göbek tutma/göbek bağlama ustalar tarafından elle yapılmalıdır.
- Karayel ile ön olgunlaştırması yapılmalıdır
- Çuvallara alınmadan önce en az 30-40 gün dinlendirilmelidir.
- Olgunlaşma süresi 90 gün altındaysa Taze Kars Kaşarı, 90 gün üzerindeyse Eski Kars Kaşarı olarak etiketlenebilir.
- Tuz ve maya dışında katkı maddesi kullanılmamalıdır.