Doğal ve Sağlıklı Lezzet: Tereyağı
TEREYAĞI NEDİR?
Tereyağı sütten yapılan bir mandıra ürünü olarak bilinmektedir. İçerisinde süt şekeri, mineraller, süt yağı, su, vitaminler, proteinler, kolesterin ve asitler bulunmaktadır. Sarımsı ve beyaz renkte çeşitleri olan tereyağı, buzdolabında saklanır ve ağır kokuludur. Tereyağları; süthane tereyağı, pastörize tereyağı ve köy tereyağı olarak ayrılabilmektedir.
Tereyağının tarihçesine baktığımız zaman akla hayvancılığın başladığı tarihler gelmektedir. Milattan öne 3000 yıllarına ait mozaiklere bakıldığında tereyağı veya ayran yapıldığı gözlemlenmiştir. Yıllar ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe tereyağı üretimi ve kullanımı artmış hem de kolaylaşmıştır. Bazı bilgilere göre Vikingler, Türkler ve Cermenler gibi halkların tereyağını yaygın olarak kullandığı düşünülmektedir.
Genel olarak yağ içeren tüm sütlerden üretilebilen tereyağını dışarıdan veya ambalajlı şekilde satın alabildiğiniz gibi, evdeki yoğurt kaymağınızdan veya sütten de yapabilirsiniz. Fakat yoğurttan yapılan tereyağının daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Hayvansal yağ ve yüksek doymuş yağ içerdiği için kolesterolü kötü etkilediği düşünülse de margarin veya diğer ağır yağlara göre daha sağlıklıdır.
Tuzlu ve tuzsuz olarak yapılan tereyağının dayanıklılığı da buna bağlıdır. Daha tuzlu olan daha uzun süre muhafaza edilmektedir. Aynı zamanda ağzı açık bırakmamak, hava almayacak şekilde saklamak önerilmektedir.
Tereyağının Faydaları Nelerdir?
Pilavda, makarnada, hamur işlerinde, omlette, kek gibi tatlılarda veya kahvaltıda ekmeğinizin üzerine bal ile tüketebileceğiniz tereyağının faydaları da say say bitmez. Sevmeyenleri bile kullanıldığı farklı yemek kategorilerinde kendine aşık edecek sağlıklı tereyağının içerdiklerini duyunca çok şaşıracaksınız. Gelin şimdi hep beraber bu faydalar nelermiş bir göz atalım.
Zengin mineral ve vitamin içeriği ile birçok hastalığa karşı direnç gösterebilmenizi sağlamaktadır.
Tereyağı, içerisinde bulunan beta karotenler sayesinde göz sağlığınıza iyi gelmektedir. Aynı zamanda eklem ağrıları ve eklemlerdeki kireçlenmelere de iyi gelmektedir. Antioksidan kaynağı olarak da görülen tereyağı, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Tabii tereyağının bu güzel faydalarından yararlanmak için azı karar çoğu zarar mantığı ile ilerleyip, uygun bir miktarda tereyağı tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sağlıksız bir şekilde kilo alabilir, kolesterolünüz yükselebilir veya rahatsızlanabilirsiniz. Tereyağını dengeli tükettiğiniz takdirde faydalarını görebilirsiniz.
Vücudun asit dengesini koruyan, tiroit sağlığını destekleyen, tokluk hissi sağlayan ve kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olan bir besindir.
İçerdiği %17 miktarındaki Lesitin proteini sayesinde hafıza ve beyin işlevlerine iyi gelmektedir. 100 gram tereyağında 52 kalori bulunmaktadır. 1 kilo tereyağı yapabilmek için 14 litre süt kullanılmalıdır, ardından da afiyetle yiyebilirsiniz.
Gördüğünüz üzere doğal ve lezzetli bir ürün olan tereyağını sofranızdan eksik etmeyecek ve yararlarını göreceksiniz. Baştan aşağı inan vücuduna iyi gelen ve hastalıklarla savaşan bir besin görevi gören tereyağını doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığı sürece bu tadı her zaman sofralarınızda isteyeceksiniz.