Geçmişten Günümüze Organik Tereyağı
Günümüzde kahvaltı sofralarında ve yemeklerinde sıklıkla
kullanılan tereyağı beyin değeri oldukça yüksek bir üründür. Yüzyıllardır
kullanılan tereyağının, doğru şekillerde ve doğru oranlarda kullanılması
sağlığa olukça faydalıyken yoğun miktarda tüketilmesi ise zararlıdır. Her
besinde olduğu gibi tereyağının da kontrollü ve doğru oranlarda tüketilmesi
gerekmektedir. İçerisinde katkı maddesi barındırmayan organik tereyağı tüketmek gerekmektedir. Piyasada satılan
içerisinde yoğun katkı maddesi bulunduran ürünler yerine doğal olan tereyağları
tüketilmesi gerekmektedir. Doğal olmayan tereyağları sağlığa faydalı olmayacağı
gibi zararlı olacaktır. İçerisinde 400’den fazla yağ asidi barındıran tereyağı
oldukça fazla vitamine sahip. Organik tereyağının en büyük özelliği yaylalarda
beslenmiş olan ineklerin sütlerinden yapılmış olmasıdır. Bu şekilde besin
değeri oldukça fazla olan doğal içeriğe sahip tereyağlarının tüketilmesi
önerilmektedir.
Organik Tereyağının Sağlığa Faydaları
•Mide ve bağırsaklarda oluşan problemlerinin önüne geçmeye yardımcı olan tereyağı
mideyi rahatlanmaktadır. Mide rahatsızlığı olan kişilere önerilmektedir. Mide
içerisinde bulunan kötü bakterileri yok ederek mide ağrısı ve yanması
probleminin önüne geçtiği bilinmektedir. Yoğun olmayacak şekilde her gün
yeterli miktarda organik tereyağıtüketmek bağırsak problemlerinin de önüne geçmektedir.
•Sadece organik tereyağı içerisin de bulunan bütirik asit sağlığa oldukça
faydalı olan bir asit türüdür. •Eklem ve kemik ağrılarına iyi gelen bu asit
tipi ağrıların azalmasına sebebiyet vermektedir. Özellikle eklemlerde oluşan
ağrıların azalmasına neden olmaktadır. Eklemlerde oluşabilecek kireçlenme
sorununun önüne geçmeye yardımcı olurken, süt ürünü olması sebebiyle kemikleri
de güçlendirmektedir.
•İçerisinde antioksidan bulunan tereyağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine
yardımcı olmaktadır. Enfeksiyonları yok etmeye olanak sağlayan organik tereyağı hastalıklara karşı da
oldukça etkilidir.
•Tereyağı aynı zamanda kalp dostu olan bir besindir. Günümüzde tereyağının kalp
sağlığı için zararlı olduğu ile ilgili yanlış bilgiler mevcuttur. Margarin
tüketimi kalp sağlığına zararlı iken tereyağının kalp sağlığına yararlı olduğu
yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Doğru ölçü ve oranlarda tüketilmesi
halinde kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.
•Yoğun miktarda A vitamini içermektedir. A vitamini iskelet gelişimi için
oldukça önemli bir vitamin türüdür. A vitamini deposu olan tereyağı özellikle
çocukların iskelet gelişimi için sıklıkla önerilmektedir.