Kızılcık Kurusu Nedir? Nasıl Tüketilir?
Kızılcık Kurusu Nedir?
Kızılcık; bir diğer adı ile Kiren veya Ergen, kızılcıkgiller familyasından bir ağaç türüdür. Sarı renkli küçük çiçeklere sahip olan ve 5-8 m aralığında boyları değişen meyveli bir bitki türüdür. Asya, Anadolu ve Doğu Avrupa kültürüne ait olduğu bilinen bu meyve Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Moldova ve Sırbistan’da yetişmektedir.
Kurutulmuş hali en sık tüketilen hallerinden biri olmaktadır. Eski zamanlarda da tıbbi bir meyve olarak kullanılan kızılcık A,E,K ve C vitaminlerini içermektedir. Tüm bu vitaminlere ek sodyum, bakır, potasyum ve kalsiyum içermektedir. 100 gramı yaklaşık 64 kalori olan kızılcık, bu faydaları sayesinde kemik sağlığını korumaya, grip ve soğuk algınlığını, uyku sorunlarını önlemeye ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzgü çalışmasını sağlar ve tok tutma özelliği bulunmaktadır.
Kızılcık Kurucu Nasıl Tüketilir?
Kızılcık fırında veya güneş ışığında kurutulabilmektedir. Toplanan kızılcıklar su ile yıkandıktan sonra kurulanır ve ezilmemeleri için mesafeli bir şekilde kurutulacak yere güzelce serilir. Belirli sürelerde karıştırılarak bir hafta tamamlanır. Fırın tercih edenler için ise yıkanıp üzerine kaynar su dökülen kızılcıkların kabukları çıkmaya başlar. Ardından tepsiye serilir ve 175 dereceye hazırlanmış olan fırına verilir.
Veya öncelikle bir litre su ölçülmeli ve ardından ısıtılmalıdır. Ardından suyun içine bir avuç kızılcık eklendikten sonra bir taşım daha kaynatılmalıdır. Bu işlem bittikten sonra 15 dakikalık bir dinlenme süresinin ardından leziz kızılcık kurusu ve faydalarını görmüş olacaksınız. Kızılcığın sadece meyvesi değil; kökü, gövdesi, yaprağı ve kabuğu da faydalı bir meyve olarak bilinmektedir.
Bu yöntemlerin haricinde kızılcık kurusunu direkt olarak da yiyebilirsiniz fakat oldukça ekşi olduğu için pek tercih edilmemektedir. Yine de herhangi bir hastalığınız, düzenli kullandığınız bir ilaç veya alerjiniz varsa kızılcık kurusu tüketmek için doktorunuza danışmanızı öneririz. Bu tarz durumlarda ya hiç tüketmemek ya da daha az tüketmek tamamen sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kızılcık meyvesi ekşi (mayhoş) bir tada sahiptir; sert, yuvarlak ve küçüktür. Bu sayede hoşaf, komposto, şerbet, çay, marmelat, reçel ve tarhana yapımında da tercih edilen bir üründür. Genelde sonbahar yani eylül ayları sırasında görülmektedir.
Kızılcık şerbeti ise birçok derde devadır: Saç dökülmelerine, kabızlığa, cilt sağlığının korunmasına, solunum yolu enfeksiyonlarına, boğaz ağrılarına ve sindirim sağlığının korunmasına iyi gelmektedir. Şerbetini yapmak için ayıklanıp yıkanan kızılcıklar kaynamaya bırakılır ve ardından arzuya göre karanfil eklenir. Yumuşayan kızılcıklar süzgeçten geçirilir ve geriye kalan sulu kısma yeterli miktarda toz şeker eklenip karıştırılır.
Görüldüğü üzere birçok alanda tüketilebilen ve mayhoş, güzel bir tadı olan kızılcık ve kızılcık kurusunu sizler de dilediğiniz şekilde kullanıp vitaminlerinden kolayca yararlanabilirsiniz.