Lezzeti İle Gelenekselleşmiş Tulum Peyniri

14-02-2020 10:55
Lezzeti İle Gelenekselleşmiş Tulum Peyniri
Tadıyla yiyenleri kendine hayran bırakan tulum peyniri ülkemizde Van, Sinop ve Erzincan’da yoğun olarak yapılmaktadır. Kendine özgü görünüşü ve tadı ile aynı zamanda yüksek besin kaynaklarından biridir.
İçerisinde yoğun miktarda A ve B vitamini barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve demir açısından da oldukça zengin bir besindir.
 
Yapım aşaması ile diğer peynir türlerinden kendini ayırmaktadır. Üretiminde çiğ süt kullanılmaktadır. Sonrasında ise bu çiğ süt bir bez parçası ile süzülerek mayalanma sıcaklığına getirilir. Mayalanması tamamlandıktan sonra bezden yapılmış olan süzekler kullanılarak peynir halini alması için hazırlanır. Yapım süreci oldukça zahmetli olan tulum peyniri 7-10 gün arasında üzerine bez örtülerek bekletilir. Bu şekilde içerisinde kalan suyu tamamen çekerek yenilmeye hazır hale getirilir.
 
Tüketilmek için saklanma koşullarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Oda sıcaklığında bırakılmaması gerekmektedir. Buzdolabında kapalı bir kap içerisinde saklanması uygundur. Aksi durumda tulum peyniri küflenebilir ve tüketim ömrü kısabilir. Besin değerinin korunabilmesi için dondurucuya atılması önerilmemektedir. Taze şekilde tüketilmesi besin değerinin yüksek olmasında etkilidir. 

Tulum Peyniri Faydaları
  • İçerisin de  linoleik asit, sfingolipid ve konjuge bulundurmaktadır. İçerisinde bulunan asitlerin yoğunluğu sebebiyle oldukça faydalıdır. Yağ oranı az olan bir peynir türüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. 
  • Kemikleri güçlendirmektedir. Büyüme çağı için önerilmektedir. Kemik gelişiminde önemle, bir rol oynayan tulum peyniri kemik sağlığını koruyan besinler arasındadır.
  • Kansızlığı gidermektedir. İçerisinde yoğun miktarda B vitamini barındırmaktadır. Bu sebeple kan şekeri düşük olan kişilere önerilmektedir.
  • Yüksek oranda kalsiyum içermektedir, diş çürüklerinin önlenmesinde bağırsakların sorunsuz çalışmasında oldukça faydalıdır.
  • Sindirim sistemi için gerekli bir peynir türüdür. Özellikle sabahları kahvaltıda tüketilen tulum peyniri mide ağrısına da iyi gelmektedir.  Sindirim sisteminin gün içerisinde yoğun olarak çalışmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca bağırsakta oluşan ve ağrıya sebep olan bakterilerin yok edilmesin de önemli rol oynamaktadır.
  • Her yaş grubu için tüketilmesi için önerilmektedir. Özellikle yaşlıların kemik sağlığını koruması için tüketmesi gereken bir besindir. Kemik erimesi, eklemlerde oluşan ağrı ve kireçlenmenin önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır. 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.