Lezzetin En Sağlıklı Hali: Doğal Bal
Doğal Bal Nedir?
Bal, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri bulunan ve arılar tarafından üretilen sağlıklı bir besindir. Doğal bal, arıların doğal ortamda oluşturduğu baldır. Arı yuvalarından ve kovanlardan insanların topladığı bal, paketleme sürecine kadar saf bal olarak adlandırılmaktadır.
Doğal Balın Özellikleri
Doğal bal, arı kovanında balın ilk halidir. Bu özellikleri taşıması için iki etken bulunmaktadır; balın yapısı ve sıcaklık. Arı kovanlarının sıcaklığı 35 dereceyi aştığı takdirde pastörize olan bal, besinlerin ve enzimlerin çoğunu kaybetmektedir. Saf bal olmasını etkileyen faktörler ise, balın yapısıdır. Saf balın içerisinde polen, arı sütü, balmumu, bal ve propolis bulunmaktadır. Hatta saf balın içinde ölen arılar bile vardır. Bu sebepten dolayı saf balın içerisindeki enzim ve besinler, balı şifalı kılmaktadır.
Organik Bal Nedir?
Organik bal, tanım olarak ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak organik baldaki asıl önemli konu arıların polen topladıkları çiçeklerdir. Genellikle bal arıları, arı kovanlarının bulunduğu yerden 5-8 kilometrekare kadarki alanda polen toplamaktadır. Bu durum bazı arı türlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Polenleri toplanılan çiçeklerin, herhangi bir böcek ilacına ya da bir spreye kesinlikle maruz kalmaması gerekmektedir. Bunun dışında, arı kovanının yakınındaki su yolları bir kimyasalla karışmamalıdır. Ayrıca organik bal yapan arıların antibiyotik ile beslenmemesi de oldukça önemlidir. Bu sebeple organik bal üretimi yapmak isteyen bireyler, herhangi bir kimyasalla teması olmayan, şehirden uzak ve doğal ortamda bu işlemleri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ek olarak, organik balın içerisinde şeker, gıda boyası, koruyucu maddeler ve tatlandırıcılar eklendiği zaman bal organikliğini kaybetmektedir. Bir başka önemli nokta ise; her doğal bal organik olmayabilir. Ancak organik balların tümü doğaldır.
Organik Balın Özellikleri
Arıların çiçeklerden toplamış olduğu nektar kovana alındığında, nektarın yüzden altmışı sudan oluşmaktadır. Enzimlerle karışan nektarın nem içeriğinin yüzde on sekiz ve daha altında olması için arılar kovanın içinde kanatlarını hareket ettirerek suyun buharlaşmasını sağlamaktadır. Bu aşamada bal olgunlaşmaya başlamaktadır.
Olgunlaşan bal, doğadayken nem çekmektedir. Havaya maruz kaldığı takdirde havadaki nemi emmekte ve su konsantrasyonunun yüzden on sekiz ve üzerine çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum gerçekleşirse baldaki maya çoğalmaktadır ve bal, maya tarafından fermente edilmektedir. Bu sebeple balda hoş olmayan ekşimsi bir tat gelişmektedir. Ancak nemden korunduğu sürece balda, insanlara zarar veren hiçbir madde ürememektedir. Ayrıca balın nem çekme özelliği sayesinde unlu mamullerin kuruması engellenmekte ve bu yiyeceklerin ömrü uzatılmaktadır.
Balın Kalorisi ve Besin Değerleri
1 gr bal 3 kcal,1 çay kaşığı bal 9 kcal, 100 gram bal ise 304 kcal’a denk gelmektedir. 1 yemek kaşığı bal 63.8 kcal’dır. 1 yemek kaşığı balın içerisinde 0.1 gr protein, 17.3 gr karbonhidrat, 17.2 gr şeker, 0 gr lif ve 0 gr yağ bulunmaktadır. Yüzde sekseni, glikoz ve früktoz olan doğal şekerden; yüzde on sekizi sudan ve yüzde ikisi vitamin ve minerallerden oluşmaktadır.