Göğermiş Peynir Faydaları
Göğermiş peynir, genellikle Erzurum yöresine ait küflü bir peynirdir. Göğermiş peynir, insan sağlığı açısından sayısız faydaya sahiptir. Elbette ki bu faydaların geçerli olabilmesi için hem bu peyniri bilen kişilerden almalı hem de hijyenik koşullarda üretmeliyiz. Erzurum küflü peynir olarak da bilinen göğermiş peynir, içerik bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Özellikle, içerisinde yer alan kalsiyum, mineral ve vitamin zenginliği kemik ile eklem dokusu açısından oldukça faydalıdır.
Bağırsaklarda görülen rahatsızlıkları da giderici etkisi bulunan Erzurum küflü peynir, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük yarar sağlar. Göğermiş peynir faydaları sadece kemik ve eklemler üzerinde de değil bağışıklık sistemi üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Göğermiş peynir faydaları arasında en büyük etkiye sahip olan unsur ise peynirin yüzeyinde bulunan yeşil küf yapısıdır. Yeşil küfe sahip olan yapı vücut için gerekli antibiyotiğin alınmasını da sağlar. Böylece, peynirin içerisinde yer alan antiseptik maddeler vücudu hastalıklardan koruyarak, güçlenmesini ve bağışıklık mekanizmasının iyi şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde de faydalı olan bu peynir, tat ve dokusu ile de oldukça lezzetli bir yapıdadır.
Göğermiş Peynir Kullanım Alanları
Göğermiş peynir, Türk mutfağında oldukça sevilen ve tüketimi fazla olan bir besindir. Erzurum yöresine ait olan bu peynir, çoğunlukla Erzurum küflü peynir olarak da bilinmektedir. Göğermiş peynir başta kahvaltılık olarak kullanılan bir besin olsa da pek çok yemekte tercih edilebilmektedir.
Tuzlu bir besin olduğu için genel olarak sofralık peynir şeklinde kullanılabilir. Fakat Erzurum küflü peynir sadece yemeklerde değil, bazı tatlı çeşitlerinde de sıklıkla tercih edilebilir. Özellikle, peynir içeren tatlılar olmak üzere künefe gibi lezzetli tatlılarda da bu peynir türü kullanılmaktadır. Hem tatlılarda hem de sofralık olarak farklı alanlarda kullanılabilen peynir, zaman içerisinde yöresel olarak çeşitlilik göstermiştir. Türkiye'nin farklı illerinde tat ve görünüş olarak farklılık gösteren peynirler, kolot, tulum, çeçil gibi adları da almıştır.
NOT : 1 kg peynir içerisinde 100 g yakın lor bulunmaktadır.
Erzurum Küflü Çeçil Peyniri 1000 g
Göğermiş Peynir Faydaları
Göğermiş peynir, genellikle Erzurum yöresine ait küflü bir peynirdir. Göğermiş peynir, insan sağlığı açısından sayısız faydaya sahiptir. Elbette ki bu faydaların geçerli olabilmesi için hem bu peyniri bilen kişilerden almalı hem de hijyenik koşullarda üretmeliyiz. Erzurum küflü peynir olarak da bilinen göğermiş peynir, içerik bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Özellikle, içerisinde yer alan kalsiyum, mineral ve vitamin zenginliği kemik ile eklem dokusu açısından oldukça faydalıdır.
Bağırsaklarda görülen rahatsızlıkları da giderici etkisi bulunan Erzurum küflü peynir, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük yarar sağlar. Göğermiş peynir faydaları sadece kemik ve eklemler üzerinde de değil bağışıklık sistemi üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Göğermiş peynir faydaları arasında en büyük etkiye sahip olan unsur ise peynirin yüzeyinde bulunan yeşil küf yapısıdır. Yeşil küfe sahip olan yapı vücut için gerekli antibiyotiğin alınmasını da sağlar. Böylece, peynirin içerisinde yer alan antiseptik maddeler vücudu hastalıklardan koruyarak, güçlenmesini ve bağışıklık mekanizmasının iyi şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde de faydalı olan bu peynir, tat ve dokusu ile de oldukça lezzetli bir yapıdadır.
Göğermiş Peynir Kullanım Alanları
Göğermiş peynir, Türk mutfağında oldukça sevilen ve tüketimi fazla olan bir besindir. Erzurum yöresine ait olan bu peynir, çoğunlukla Erzurum küflü peynir olarak da bilinmektedir. Göğermiş peynir başta kahvaltılık olarak kullanılan bir besin olsa da pek çok yemekte tercih edilebilmektedir.
Tuzlu bir besin olduğu için genel olarak sofralık peynir şeklinde kullanılabilir. Fakat Erzurum küflü peynir sadece yemeklerde değil, bazı tatlı çeşitlerinde de sıklıkla tercih edilebilir. Özellikle, peynir içeren tatlılar olmak üzere künefe gibi lezzetli tatlılarda da bu peynir türü kullanılmaktadır. Hem tatlılarda hem de sofralık olarak farklı alanlarda kullanılabilen peynir, zaman içerisinde yöresel olarak çeşitlilik göstermiştir. Türkiye'nin farklı illerinde tat ve görünüş olarak farklılık gösteren peynirler, kolot, tulum, çeçil gibi adları da almıştır.
NOT : 1 kg peynir içerisinde 100 g yakın lor bulunmaktadır.
Göğermiş Peynir Faydaları
Göğermiş peynir, genellikle Erzurum yöresine ait küflü bir peynirdir. Göğermiş peynir, insan sağlığı açısından sayısız faydaya sahiptir. Elbette ki bu faydaların geçerli olabilmesi için hem bu peyniri bilen kişilerden almalı hem de hijyenik koşullarda üretmeliyiz. Erzurum küflü peynir olarak da bilinen göğermiş peynir, içerik bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Özellikle, içerisinde yer alan kalsiyum, mineral ve vitamin zenginliği kemik ile eklem dokusu açısından oldukça faydalıdır.
Bağırsaklarda görülen rahatsızlıkları da giderici etkisi bulunan Erzurum küflü peynir, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük yarar sağlar. Göğermiş peynir faydaları sadece kemik ve eklemler üzerinde de değil bağışıklık sistemi üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Göğermiş peynir faydaları arasında en büyük etkiye sahip olan unsur ise peynirin yüzeyinde bulunan yeşil küf yapısıdır. Yeşil küfe sahip olan yapı vücut için gerekli antibiyotiğin alınmasını da sağlar. Böylece, peynirin içerisinde yer alan antiseptik maddeler vücudu hastalıklardan koruyarak, güçlenmesini ve bağışıklık mekanizmasının iyi şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde de faydalı olan bu peynir, tat ve dokusu ile de oldukça lezzetli bir yapıdadır.
Göğermiş Peynir Kullanım Alanları
Göğermiş peynir, Türk mutfağında oldukça sevilen ve tüketimi fazla olan bir besindir. Erzurum yöresine ait olan bu peynir, çoğunlukla Erzurum küflü peynir olarak da bilinmektedir. Göğermiş peynir başta kahvaltılık olarak kullanılan bir besin olsa da pek çok yemekte tercih edilebilmektedir.
Tuzlu bir besin olduğu için genel olarak sofralık peynir şeklinde kullanılabilir. Fakat Erzurum küflü peynir sadece yemeklerde değil, bazı tatlı çeşitlerinde de sıklıkla tercih edilebilir. Özellikle, peynir içeren tatlılar olmak üzere künefe gibi lezzetli tatlılarda da bu peynir türü kullanılmaktadır. Hem tatlılarda hem de sofralık olarak farklı alanlarda kullanılabilen peynir, zaman içerisinde yöresel olarak çeşitlilik göstermiştir. Türkiye'nin farklı illerinde tat ve görünüş olarak farklılık gösteren peynirler, kolot, tulum, çeçil gibi adları da almıştır.
NOT : 1 kg peynir içerisinde 100 g yakın lor bulunmaktadır.