Gravyer Peyniri Nasıl Tüketilir?
Kısaca Gravyer Peyniri Nedir?
Türk mutfağının zengin peynir çeşidi ve yemekleri ile ünlendiğini biliyoruz. Bu zenginliklerin arasında İsviçre'nin gravyer peyniri veya diğer adı ile Kars gravyeri de yer almaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere Kars ilinin yanı sıra Ardahan ilinde de üretimi gerçekleştirilmektedir. Genel olarak sarı rengi ve yüzeyinde bulunan delikleri ile lezzetli ve değerli bir peynir türü olmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi orijinali İsviçre'ye dayanan gravyer peyniri, Kars gravyeri veya Kars kaşarı olarak da bilinmektedir. Kars gravyer peyniri yaklaşık 15 kilogramdır ve 10 ay gibi uzun bir sürede üretilmektedir.
Gelin şimdi enfes kahvaltıları taçlandıran gravyer peynirinin tarihçesi ve nasıl tüketildiğine…
Bu lezzetli gravyer peynirinin ilk üretildiği yer ise İsviçre’nin bir kasabası olan Gruyères. Benzerlikten de anlaşıldığı üzere ismi de bu kasabadan gelmektedir. Yaklaşık 1 cm’den fazla çaplı delikleri bulunan bu peynirin ülkemize gelip Kars gravyeri olarak anılması 93 Harbi denilen 1877’deki Osmanlı-Rus Savaşı’ndan kaynaklanmaktadır. Şunu da unutmamak gerekir ki eğer bu 1 cm’den fazla çaplı delikler gereğinden küçükse ve rengi cansız bir şekilde ise peynir gerçek ve organik olmayabilir. Bunlara da dikkat etmeniz oldukça önem teşkil etmektedir.
Gelelim tarihsel kısmın devamına… Kars’ın idaresine sahip olan Ruslar bu peyniri Türkiye’ye yaymıştır denebilir. Aslında biraz daha ayrıntıya girmek gerekirse 1878 yılında David Moser adlı İsviçreli bir peynir üreticisinin Kars ziyareti sırasında bölgeyi peynir üretimi için gayet uygun bulması ile tüm serüven hızlanmış oldu. Çeşitli kaynaklara göre köyde minik bir peynir fabrikasının da kurulmasının ardından bu peynir tipi günümüze kadar ulaştı ve sofralarımızda yer almaya devam etmiş oldu.
Gravyer Peyniri Ne Şekilde Tüketilmelidir?
Gravyer peyniri nasıl ve nerede tüketilmeli diye düşünülürse, serin koşullar altında ve hafif rutubetli ortamlarda saklandığı takdirde kolay kolay bozulmamaktadır. Bu yüzden 5 ila 10 derece arası bir sıcaklık yeterli olmaktadır. Aksi takdirde kabuklanır, çabuk bozulur ve bu peynirden mahrum kalabilirsiniz! Bunun için ise buzdolaplarının sebzelik bölümü veya imkanınız varsa daha uygun yerler önerilmektedir.
Kolayca eriyebilen bir peynir türü olması sebebi ile hem eriterek yemeklerinizde veya tostlarda kullanabilir hem de pişirmeden çiğ bir şekilde de tüketebilirsiniz.
Kars böreğinde, tostta, çeşitli diğer hamur işlerinde, leziz sıcacık çorbaların üzerinde, pizzada, tavuk yemeğinin üzerine eritme veya rendeleme şeklinde tercih edip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ek olarak bu peyniri tavada kızartıp da denemenizi öneririz.
Kısacası dilediğiniz şekilde ve dilediğiniz besinin yanında bu peyniri pişirerek, çiğ veya farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Çok eski yıllardan günümüze kadar lezzetini koruyan bu farklı aromalı lezzetli peyniri sizler de mutfağınızdan eksik etmeyecek ve enfes yemeklere eşlik etmesine izin vereceksiniz.