Kars Kaşarı: Geleneksel Lezzet

17-12-2019 12:06
Kars Kaşarı: Geleneksel Lezzet

Kars kaşarı Kars bölgesinde üretilen ve oldukça sevilen bir peynir türüdür. Yüksek besin değerine sahip olan bu peynir türü cumhuriyetin ilk yıllarında yerli halk tarafından üretilmeye başlanmıştır.

Karsın yaylalarında olan zengin bitki çeşitliliği sayesinde üretilen peynirlerin tadı oldukça lezzetlidir. Keçi, koyun ve inek sütünden yapılan Kars kaşarı yüksek mineral deposu olma özelliğine sahiptir.

İlkbahar ve yaz aylarında yaylaya çıkartılan hayvanların 1600 çeşit bitki çeşidi ile beslenmesi sonucu peynir çok daha lezzetli olmaktadır. Bu sebeple üretimi ilkbahar ve yaz aylarında yapılarak sonrasında bekletilmektedir. Bitki çeşitliliğinin bu kadar fazla olması peynire farklı bir aroma katmaktadır.

Yiyenlerin vazgeçilmesi haline gelmeyi başaran Kars kaşarı besin değeri oldukça yüksek olan bir peynir türüdür. Kars kaşarının kendine özgü yapım teknikleri mevcuttur. Özel kazanlarda oldukça uzun saatler boyunca pişirilmektedir. Yapım aşamasında süt, tuz ve şirden adı verilen maya kullanılmaktadır. Tamamen doğal bir içeriğe sahip olması sıklıkla tercih edilmesine olanak sağlamaktadır. Gerçek bir Kars kaşarının yapım süreci oldukça zahmetlidir. Türkiye’de peynir üretimi açısından oldukça önemli olan bir bölgedir. Üretimi olduğu gibi saklanma koşullarında da dikkat edilmesi gereken detaylar mevcuttur. Kars kaşarının hava sıcaklığında saklanması tavsiye edilmemektedir. Günde 2 dilim tüketilmesi önerilen Kars kaşarın oldukça faydalıdır.

Kars Kaşarının Faydaları

  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Eski kaşar, taze kaşara oranla çok daha az doymuş yağ içermektedir. Kemik gelişimi için oldukça önemli mineralleri içerisinde barındırmaktadır.
  • Kanser oluşum riskini azalttığı birçok çalışma tarafından kanıtlanmıştır. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan Kars kaşarı tüketimi hücre bölünmesine engel olmaktadır. Bu durum kanser oluşum riskini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Kalsiyum ve protein içermektedir bu sebeple spor yapan kişilere önerilen bir besindir. Her gün 1 dilim Kars kaşarı tüketmek sindirim sistemi için de oldukça önemlidir.
  • Bir dilim Kars kaşarı tüketmek günlük protein miktarının alınmasına olanak sağlamaktadır. Her yaş grubu için gerekli ve yararlı olan bir besin türüdür.
  • Yüksek potasyum ve magnezyum içermektedir. Bu sebeple diş çürümesinin de önüne geçer.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.