Kars Kaşarı ve Faydaları
İsviçre Gravyer peynirinin ülkemizde Kars yöresinde üretilmeye başlanmasıyla Kars kaşarının hikayesi başlamıştır. İlk olarak Kars ilinin merkez köyü olan Kümbetli’de yapılan kaşar peyniri daha sonrasında modern tesislerde gelenekselliği koruyarak üretilmiş ve günümüzde ülkenin dört bir yanına pazarlanarak yöre ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Doğallığını ve lezzetini Kars ilinin yüksek rakımlı yaylalarından alan Kars kaşarı burada beslenen ineklerin sütünden elde edilmektedir. Mevsimsel olarak genellikle nisan ve mayıs aylarında üretilmesiyle birlikte çevrede yetişen pek çok bitkinin aromasını da içerisinde barındırır.
Eski kaşar olarak da bilinen bu peynir çeşidini diğer kaşar peynirlerden ayıran en önemli özelliği birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesidir. Yıllandıkça lezzeti artan Kars kaşarı içerisinde barındırdığı yüksek besin değerleri ve katkı maddesi içermeyen doğal yapısıyla oldukça sık tercih edilmektedir. Yoğun bir emek verilerek hazırlanan bu peynirin tercih edilmesinin nedeni olarak doğal olmasının yanı sıra insan sağlığına sağladığı önemli faydalar da büyük bir etkendir. Eski kaşar olarak da bilinen bu peynirin faydaları nelermiş gelin hep birlikte öğrenelim.
Kars Kaşarının Faydaları Nelerdir?
Öncelikle belirtmeliyiz ki Kars kaşarının faydalarından tam olarak yararlanabilmek için peynirin en uygun koşullarında muhafaza edilmesi gerekir. Kars kaşarı buzluk ya da derin dondurucularda saklanmamalı, serin ve karanlık ortamlarda muhafaza edilmelidir. Dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi ise Kars kaşarını açıkta bırakmamaktır. Hava almasında bir sorun olmasa bile tamamen açıkta kalması durumunda kuruyacak ve çatlayacaktır.
Günde 1-2 dilim olarak tüketilen Kars kaşarı yarım kilo kırmızı etten alınacak protein ve kalsiyum ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.
Kars kaşarı, yüksek protein içeriği nedeniyle vejeteryan tüketiciler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur.
Taze kaşara oranla fermantasyon işleminin daha yoğun olması ve daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir.
K2 vitamini açısındandan oldukça zengindir.
Kemiklerin güçlenmesinde ve olası kemik rahatsızlıklarının önlenmesinde oldukça etkilidir.
İçerdiği K2 vitamini sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyici bir özelliği bulunur.
Vücutta bulunan damarlarda kalsiyum birikmesinin önüne geçerek damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kars kaşarı içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde tokluk hissi sağlar.
Tansiyonun aşırı yükselmesini engelleyerek yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Kanseri önlemede etkili rol oynayan eski kaşar kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliğe sahiptir.
Ülser ve mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görev görür.
A vitamini, potasyum ve demir eksikliği yaşayan kişiler için doyurucu bir besin kaynağıdır.
Alzheimer hastalığının oluşması konusunda engelleyici bir özelliği bulunur.
Kars kaşarı beynin enerji ihtiyacını karşılar.
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Dişleri besleyerek diş çürümeleri konusunda engelleyici bir görev üstlenir.
Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileşme sürecini hızlandırır.
Yüksek besin değerleri nedeniyle bebeklerin ve çocukların vücut gelişimleri açısından oldukça etkilidir.
Her gün iki dilim eski kaşar yemek akciğer ve prostat kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
Tamamen doğal içerikli olması nedeniyle katkı maddelerinin vücuda zarar verme riskini ortadan kaldırır.