Kendine Özgü Lezzeti İle Gravyer Peyniri

03-12-2019 13:09
Kendine Özgü Lezzeti İle Gravyer Peyniri
Gravyer Peyniri Kars yöresine ait oldukça lezzetli bir peynir türüdür. Bu peynirin yapım aşaması ve karsta yapılmaya başlanması oldukça ilginç bir hikâyeye sahiptir. 1800 yıllarda bölgeye gelen İsviçreli Gravyer Peyniri üreticileri Kars bölgesi ile ilgili detaylı bir araştırma yapmıştır. Bölgedeki yaylaların oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olması sebebiyle bölgede Gravyer peyniri üretilebileceğine kanaat getirilmiştir. Sonrasında İsviçre’den gelen uzmanlar yerli halka peynirin nasıl yapılacağını aşamalar ile göstererek yerli halkın üretim yapmasına olanak sağlamıştır. Kars halkının Gravyer peynirinin nasıl yapılacağını öğrenmesi ve kendilerini bu konuda geliştirmesi sonrasında bölge Gravyer üretimi için oldukça büyük önem kazanmıştır. Günümüzde sadece Gravyer peyniri üretimi için Kars’ta özel mandıralar oluşturulmuştur. Peynirin raf ömrü oldukça uzundur, dört yıl bozulmadan saklanabilen bu peynir türü özellikle yerli halk için özellikle özeldir. Zamanla gelişen ve artan üretim ile Türkiye’nin her yerinde tüketilmeye başlanmış ve oldukça beğenilmiştir. Sütü özel kazanlarda kaynatılarak hamur haline getirilerek özel kalıplara dökülerek bekletilmektedir.
24 saatin sonunda baskıdan çıkan peynirler ahşap tezgâhlara dizilir. Her gün, günde ikişer defa alt ve üst yüzleri tuzlanır. Bu işlemin adı kuru tuzlamadır. Kuru tuzlama işlemi 4-5 gün boyunca devam eder. Kuru tuzlama süresi bittikten sonra sıradaki işlem salamura tuzlamadır. Salamura tuzlama için peynirler 10-13 derece ısıya sahip bir odada %30 tuzlu soğuk suyla dolu bir havuzda bir hafta boyunca dinlendirilirler. Salamura tuzlamadan sonraki adım Kars gravyerinin üzerindeki gözenekleri oluşturmak için yapılır. Bu gözeneklerin oluşmasını sağlayan mikroorganizmaların gelişmesini sağlamak amacıyla üçüncü bir tuzlama işlemi yapılır. Bu defa 28-32 derece arasında ısıya ve %90 nem oranına sahip odalarda dinlendirilir. Bu dinlenme işlemi 10 ile 13 gün arasında sürer ve peynir kalıpları 4-5 günde bir tuzlanır. Bu tuzlama işleminde peynir tuzun ihtiyacı olduğu kadarını içine alıyor ve fazla tuz üzerinde birikmeye başlıyor. 3. tuzlama ve dinlendirme işleminin sonrasında peynir olgunlaşır ve gözenekleri oluşur. Gözeneklerin büyümesiyle de hacmi büyür. Son olarak tekrar 10-13 derece sıcaklıktaki odaya alınan peynirler bu soğuk odalarda 3-4 ay kadar dinlendirildikten sonra tüketime ve satışa hazır hale gelir.
 
Tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Oldukça faydalı olması ve içerisin de yüksek oranda mineral barındırması sebebiyle sıkça tercih edilmektedir. Kendine özgü tadı ve aroması peynir sevenlerin vazgeçilmezi haline gelmesine neden olmuştur. Sert yapılı ve sarı renkli bir peynir türüdür.

Gravyer Peyniri Faydaları
• Beyin gelişimin de önemli bir rol oynamaktadır. Alzheimer hastalığının oluşmasını engellemektedir.
• İçerisinde yüksek oran da potasyum barındırmaktadır. Her yaş grubu için tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle çocukların vücut gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. 
• İçerisinde herhangi bir katkı bulundurmamaktadır. Doğal içeriğe sahip olan bir peynir türüdür ayrıca oldukça doyurucudur. 
• Zengin yağ içeriğine sahiptir bu sebeple yoğun miktarda tüketilmesi önerilmez. Doğru ölçülerde düzenli olarak tüketilmesi kalp sağlığı içinde oldukça faydalıdır. Önerilen tüketim miktarı ise günlük iki dilim kadardır. 
• Gravyer peyniri A vitamini bakımından zengindir, sindirim sistemi problemlerinin çözümü için sıklıkla kullanılmaktadır.
• Diş gelişimi için gerekli olan mineralleri içerisinde barındırmaktadır, hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmektedir. Anne karnında ki bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.