Vazgeçilmez Bir Tat: Kars Kaşarı
Vazgeçilmez Bir Tat: Kars Kaşarı
Kahvaltı sofalarının olmazsa olması Kars kaşarı oldukça faydalı bir besin
türüdür. Geçmişten günümüze gelenekselleşmiş bir lezzet olan Kars kaşarı, Kars
ilinin Ardahan bölgesinde üretilmektedir. Yoğun olarak bu bölgede üretilme
sebebi ise bitki çeşitliliğinin oldukça zengin olmasıdır. Lezzetli bir peynir
türü olması sebebiyle herkes tarafından sevilen ve beğenilen peynirlerden
biridir. Karsın yüksek yaylalarında 1600 bitli çeşidi ile beslenen ineklerin
sütünden yapılmaktadır. Yapım aşaması oldukça uzun ve zahmetlidir. Bölge
halkının sıklıkla tercih ettiği ve yaptığı bu kaşar bu sebeple bölgenin ismi
ile anılmaktadır. Birçok peynir türüne oranla besin değeri yüksektir. Özellikle
beyaz peynir ile kıyaslanmaktadır. Beyaz peynir ve Kars kaşarı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Sonucunda Kars
kaşarının çok daha yararlı olduğu ispatlanmıştır. Her evde olan ve sıklıkla
tüketilen Kars kaşarı, sütün özel kazanlarda kaynatılması ile elde
edilmektedir. Uzun saatler boyunca kazanlarda kaynatılan süt sonrasında
kalıplara dökülmektedir. Bu kalıplarda belirli bir süre bekletilerek
mayalanması sağlanmaktadır. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra Kars kaşarı kalıplardan çıkartılır. Kalıplardan
ilk çıkartıldığı anda rengi beyaz olsa da zamanla rengi sararmaktadır. Birçok
kişinin sarı olarak üretildiğini düşündüğü peynir aslında zamanla sarı rengi
elde etmektedir. Kars kaşarının tam anlamıyla eskitilebilmesi için altı ay
boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Üretimi yapıldıktan sonra özel depolara
alınarak altı ay boyunca bekletilen peynirin Kars kaşarı olabilmesi için en önemli husus bekleme süresidir. Bu
süre tamamlandıktan sonra satışa sunulmaktadır. Kars kaşarının en büyük
özelliklerinde biri ise dilimlerken ufalanmamasıdır. Sert peynir türleri
arasında oldukça fazla tüketilenlerden biridir. Saklama koşullarına oldukça
dikkat edilmesi gerekir. Sıcak ortamda saklanması önerilmemektedir. Ayrıca
saklanması için naylon poşet kullanılması da oldukça yanlıştır.
Kars Kaşarı Faydaları
- Kalp ve damar hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir besindir. Yüksek oranda magnezyum içermektedir.
- Kemik gelişimi için gerekli olan mineralleri barındırmaktadır. Kemik erimesi ve kireçlenme riskini en aza indirmektedir. Özellikle çocukların iskelet gelişimi için tavsiye edilmektedir.
- Mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır. Mide ülser ve gastrite bağlı olarak oluşan ağrıların tedavisi için kullanılmaktadır.
- K2 vitamini içermektedir, bu vitamin kansere oluşumunu engellemekte önemli bir rol oynamaktadır.