Sofraların Vazgeçilmezi Göle Kaşarı

28-10-2020 17:40
Sofraların Vazgeçilmezi Göle Kaşarı

Göle Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Göle Kaşarı Nasıl Yapılır?

Göle Kaşarı Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Göle  Kaşarı Faydaları Nelerdir?

Göle  Kaşarı Nasıl Yenir?

Eski Göle Kaşarı Nasıl Saklanır?

 

Göle kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars  ilinin Göle ilçesi 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir. İsviçrelilerin Kafkasya’dan Kars’a gelmesiyle ilk mandıra kurulur, ilk Göle Gravyeri Eski kaşar  üretilir ve bu şekilde Göle  kaşarı hikayesi başlamış olur.

 

Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Göle ilçesinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.

 

Bu nedenle Göle kaşar  peyniri üretimi de mevsimlik olarak meydana gelmektedir. Lezzeti ve doğallığıyla kendini aratan bu peynir de Göle ilçesinde tüm ülkeye arz edilmektedir.

Göle  Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Göle  eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Göle  kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır. Adeta yıllandıkça lezzeti artan bu peynir Göle kaşarı üreticileri tarafından verilen yoğun emekler sonrasında sofralara ulaşmaktadır. Göle  kaşarı içerisinde barındırdığı besin değerleri diğer tüm peynirlerden daha yüksektir, ayrıca fabrikasyon katkı maddesi içermeyen doğal bir peynir türüdür.

 

Göle  göbek kaşarı ise diğer Göle  kaşarlarından ayrılır. Göle  kaşarının imalatı sırasında ustalar peyniri kalıba dökmek üzere uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulma aşamasında bir peynir parçası elde edilir ve bu parça kalıba dökülecek Kars kaşarından ayrılır. Ayrılan bu "GÖLE  GÖBEK KAŞARI”i se farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Göle  kaşarı tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kararmış kaşar peyniri, üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca çuvallar içerisinde buzhanede yıllandırılmaktadır.

Göle Kaşarı Nasıl Yapılır?

Orijinal Göle kaşarı, Ardahan-Kars   ili  Göle ilçesinin  dağlarında bulunan bitkilerin inekleri beslemesiyle meydana gelen süt sonucunda kendine has aroması oluşmaktadır. Ancak evinizde yapmak istiyorsanız Kars kaşarı yapımı için tarifimiz şu şekilde:

 

Pastörize olmamış taze sütün içerisine yoğurt konularak teleme haşlanması için gereken asit seviyesine kolayca ulaşılabilir. Ancak ilave edilecek yoğurdun, peynir sütüne daha etkili karışması için biraz sütle karıştırılarak ilave edilmesi daha yerinde olacaktır.

Ardından 20 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Sonrasında 12 litre süte iki kapak peynir mayası bolca suyla karıştırılarak eklenir. Tekrar pıhtılaşma sürecine kadar beklemeye bırakılır. Bu noktada pıhtılaşmanın yeterli düzeyde olması çok önemlidir. Bu durumda elinizle dokunduğunuzda pıhtı tabakası eğer elinize yapışıyorsa henüz yeterince hazır değildir; iyice pıhtılaşması gerekiyor demektir. Pıhtı yapışkan özelliğini kaybedecek düzeye geldikten sonra pıhtı kesim işlemi başlar; ancak pıhtılaşma evresini geciktirmemelisiniz. Pıhtı tabakasının üzerinde sarı, yeşil sulanma görüyorsanız pıhtılaşma gecikmeye başlamış demektir. Oluşan pıhtıyı bir bıçak yardımıyla nohut büyüklüğünde kırıp alabilirsiniz.

Pıhtıyla birlikte ayrılan suyun çeyreği veya yarısı kadarını alınız. Geri kalan suyu ise kırk derecede ısıtabilirsiniz. Yaklaşık 1-2 saat ısıttıktan sonra bir tülbent veya süzgeç yardımıyla suyu süzebilirsiniz. Ardından üstüne ağır bir malzeme koyarak kalıplaşması için bekletin.

Kalıplaşan peyniri dilimleyin ve sıcak su içerisinde kaynatın. Bu işlem sırasında kontrol edilir, eğer kaşar kıvamında esneme yapıyorsa peyniriniz olmuş demektir. Su içerisinden çıkarın ve güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi sonrası bir kalıba koyarak bekletin. Yaklaşık 24 saat sonra tüketmeye hazır hale gelmiş olacaktır.


Göle Kaşarı Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Göle kaşarı zengin bir içeriğe sahip olmakla birlikte, karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, kalsiyum, A vitamini ve biraz da demir içermektedir. 25 gramlık bir Göle kaşarı kalori açısından ise 75 cl değere sahiptir.

100 gramlık bir Göle kaşarının içerisinde; 38 gram protein, 18 gram yağ, 0.47 gram karbonhidrat, 99 miligram potasyum, 701 miligram kalsiyum ve 0.34 miligram demir bulundurmaktadır. Yağ oranı %70, Protein oranı ise %29’dur.


Göle Kaşarı Faydaları Nelerdir?

Göle kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur.

Kemik erimesini engeller.

Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.

Ülser hastalığına karşı koruyucu vazife görür.

Beyni enerji açısından besler.

Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için oldukça etkilidir.

Diş çürümesini engeller ve dişleri besler.

Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileştirmeye yardımcı olur.

Alzheimer rahatsızlığı oluşmasını engelleyicidir, beyni besler.

Katkı maddesi içermemesi açısından ve içinde bulundurduğu kalsiyum, protein gibi gelişime katkı sağlayan maddeleri nedeniyle bebeklerin ve çocukların tüketmeleri vücut gelişimi açısından etkilidir.

Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için doyurucu bir içerik deposudur

Göle Kaşarı Nasıl Yenir?

Hakiki Göle kaşarı bazı kaşar türlerine alerjisi olan bireylerde alerjiyi ve migreni tetikleyebilir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir. Yine kalp rahatsızlığı, kolesterol sorunu olan bireyler için de sınır yine 2 dilimdir ve mümkünse doktora danışılmalıdır.


Göle kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Göle kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.

 

Göle Kaşarı nasıl saklanır?

Tarafımıza en çok sorulan sorulardan biri satın aldığınız Göle kaşarının nasıl muhafaza edilmesi gerektiği yönünde. Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Göle kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık.

Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın. Onun yerine eski kaşar peynirini saklamak için buzdolabının sebzelik veya daha az soğuk olan bir bölümünde saklamanız çok daha uygun olacaktır.

Göle Eski kaşar peynirinin kurumasını önleyebilmek için havlu kağıt ile sardığınız eski kaşar peynirini buzdolabı poşetlerine ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak koymanız yeterli olacaktır. Kağıt havlu kaşar peynirinin nemini alacak ve buzdolabı poşeti de peynirin hava ile temasını kesmek sureti ile kaşar peynirinin çok daha uzun bir süre boyunca bozulmaksızın saklanmasını sağlayacaktır

Eski kaşar peynirinin daha iyi bir şekilde korunmasını sağlamak için ambalaj malzemesine iyice sarın ve kapaklı bir kapta tutarak buzdolabında saklayın. Kaşar peyniri gibi uzun ömürlü olan peynirleri isterseniz sülfürlü bir kağıda sarmak sureti ile çok daha uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.