Sofraların Vazgeçilmezi Göle Kaşarı
Göle Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Göle Kaşarı Nasıl Yapılır?
Göle Kaşarı Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Göle Kaşarı Faydaları
Nelerdir?
Göle Kaşarı Nasıl
Yenir?
Eski Göle Kaşarı Nasıl Saklanır?
Göle kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer
peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin Göle ilçesi 1878 yılından 1918 yılına
kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir. İsviçrelilerin
Kafkasya’dan Kars’a gelmesiyle ilk mandıra kurulur, ilk Göle Gravyeri Eski
kaşar üretilir ve bu şekilde Göle kaşarı hikayesi başlamış olur.
Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren
de Göle ilçesinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen
ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok
bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.
Bu nedenle Göle kaşar peyniri üretimi de mevsimlik olarak meydana
gelmektedir. Lezzeti ve doğallığıyla kendini aratan bu peynir de Göle ilçesinde tüm ülkeye arz edilmektedir.
Göle Kaşarı Nedir?
Özellikleri Nelerdir?
Göle eski kaşarı
olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini
alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Göle kaşarının birçok işlemden geçerek
mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır. Adeta yıllandıkça
lezzeti artan bu peynir Göle kaşarı üreticileri tarafından verilen yoğun
emekler sonrasında sofralara ulaşmaktadır. Göle kaşarı içerisinde barındırdığı besin değerleri
diğer tüm peynirlerden daha yüksektir, ayrıca fabrikasyon katkı maddesi
içermeyen doğal bir peynir türüdür.
Göle göbek kaşarı ise
diğer Göle kaşarlarından ayrılır. Göle kaşarının imalatı sırasında ustalar peyniri
kalıba dökmek üzere uzunca bir süre yoğururlar. Bu yoğrulma aşamasında bir
peynir parçası elde edilir ve bu parça kalıba dökülecek Kars kaşarından
ayrılır. Ayrılan bu "GÖLE GÖBEK KAŞARI”i se farklı bir peynir türü şeklinde satışa sunulur. Göle kaşarı tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve
çevresi kararmış kaşar peyniri, üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca
çuvallar içerisinde buzhanede yıllandırılmaktadır.
Göle Kaşarı Nasıl Yapılır?
Orijinal Göle kaşarı, Ardahan-Kars ili Göle ilçesinin dağlarında bulunan bitkilerin inekleri
beslemesiyle meydana gelen süt sonucunda kendine has aroması oluşmaktadır.
Ancak evinizde yapmak istiyorsanız Kars kaşarı yapımı için tarifimiz şu
şekilde:
Pastörize olmamış taze sütün içerisine yoğurt konularak
teleme haşlanması için gereken asit seviyesine kolayca ulaşılabilir. Ancak
ilave edilecek yoğurdun, peynir sütüne daha etkili karışması için biraz sütle
karıştırılarak ilave edilmesi daha yerinde olacaktır.
Ardından 20 dakika kadar mayalanması için bekletilir.
Sonrasında 12 litre süte iki kapak peynir mayası bolca suyla karıştırılarak
eklenir. Tekrar pıhtılaşma sürecine kadar beklemeye bırakılır. Bu noktada
pıhtılaşmanın yeterli düzeyde olması çok önemlidir. Bu durumda elinizle
dokunduğunuzda pıhtı tabakası eğer elinize yapışıyorsa henüz yeterince hazır
değildir; iyice pıhtılaşması gerekiyor demektir. Pıhtı yapışkan özelliğini
kaybedecek düzeye geldikten sonra pıhtı kesim işlemi başlar; ancak pıhtılaşma
evresini geciktirmemelisiniz. Pıhtı tabakasının üzerinde sarı, yeşil sulanma
görüyorsanız pıhtılaşma gecikmeye başlamış demektir. Oluşan pıhtıyı bir bıçak
yardımıyla nohut büyüklüğünde kırıp alabilirsiniz.
Pıhtıyla birlikte ayrılan suyun çeyreği veya yarısı kadarını
alınız. Geri kalan suyu ise kırk derecede ısıtabilirsiniz. Yaklaşık 1-2 saat
ısıttıktan sonra bir tülbent veya süzgeç yardımıyla suyu süzebilirsiniz.
Ardından üstüne ağır bir malzeme koyarak kalıplaşması için bekletin.
Kalıplaşan peyniri dilimleyin ve sıcak su içerisinde kaynatın. Bu işlem sırasında kontrol edilir, eğer kaşar kıvamında esneme yapıyorsa peyniriniz olmuş demektir. Su içerisinden çıkarın ve güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi sonrası bir kalıba koyarak bekletin. Yaklaşık 24 saat sonra tüketmeye hazır hale gelmiş olacaktır.
Göle Kaşarı Kalori ve Besin Değeri Nedir?
Göle kaşarı zengin bir içeriğe sahip olmakla birlikte,
karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, kalsiyum, A vitamini ve biraz da demir
içermektedir. 25 gramlık bir Göle kaşarı kalori açısından ise 75 cl değere
sahiptir.
100 gramlık bir Göle kaşarının içerisinde; 38 gram protein, 18 gram yağ, 0.47 gram karbonhidrat, 99 miligram potasyum, 701 miligram kalsiyum ve 0.34 miligram demir bulundurmaktadır. Yağ oranı %70, Protein oranı ise %29’dur.
Göle Kaşarı Faydaları Nelerdir?
Göle kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum
deposudur.
Kemik erimesini engeller.
Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle
tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.
Ülser hastalığına karşı koruyucu vazife görür.
Beyni enerji açısından besler.
Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için oldukça
etkilidir.
Diş çürümesini engeller ve dişleri besler.
Kas ve eklem rahatsızlıklarında iyileştirmeye yardımcı olur.
Alzheimer rahatsızlığı oluşmasını engelleyicidir, beyni
besler.
Katkı maddesi içermemesi açısından ve içinde bulundurduğu
kalsiyum, protein gibi gelişime katkı sağlayan maddeleri nedeniyle bebeklerin
ve çocukların tüketmeleri vücut gelişimi açısından etkilidir.
Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için doyurucu bir içerik deposudur
Göle Kaşarı Nasıl Yenir?
Hakiki Göle kaşarı bazı kaşar türlerine alerjisi olan bireylerde alerjiyi ve migreni tetikleyebilir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir. Yine kalp rahatsızlığı, kolesterol sorunu olan bireyler için de sınır yine 2 dilimdir ve mümkünse doktora danışılmalıdır.
Göle kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Göle kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.
Göle Kaşarı nasıl saklanır?
Tarafımıza en çok sorulan sorulardan biri satın aldığınız Göle kaşarının nasıl muhafaza edilmesi gerektiği yönünde. Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Göle kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık.
Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın. Onun yerine eski kaşar peynirini saklamak için buzdolabının sebzelik veya daha az soğuk olan bir bölümünde saklamanız çok daha uygun olacaktır.
Göle Eski kaşar peynirinin kurumasını önleyebilmek için havlu kağıt ile sardığınız eski kaşar peynirini buzdolabı poşetlerine ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak koymanız yeterli olacaktır. Kağıt havlu kaşar peynirinin nemini alacak ve buzdolabı poşeti de peynirin hava ile temasını kesmek sureti ile kaşar peynirinin çok daha uzun bir süre boyunca bozulmaksızın saklanmasını sağlayacaktır
Eski kaşar peynirinin daha iyi bir şekilde korunmasını
sağlamak için ambalaj malzemesine iyice sarın ve kapaklı bir kapta tutarak
buzdolabında saklayın. Kaşar peyniri gibi uzun ömürlü olan peynirleri
isterseniz sülfürlü bir kağıda sarmak sureti ile çok daha uzun süre boyunca
muhafaza edebilirsiniz.