Sofraların Vazgeçilmezi Kars Kaşarı
11-03-2020
12:15
Kars kaşarı üretimi oldukça eskilere dayanmaktadır. Kars bölgesinde hayvancılığın yoğun olarak yapılması ve bitki çeşitliliğinin fazla olması peynir üretiminin yoğun olarak yapılmasına olanak sağlamıştır. Kars kaşarı genel olarak inek sütünden üretilmektedir fakat keçi ve koyun sütünden de üretimi yapılmaktadır. Kars ilinin kendine özgü kurallarına uygun olarak yapılmaktadır. Terleme adı verilen metot kullanılarak Kars kaşarı rendelenmektedir. Tüm bu kurallara uygun olarak yapım süreci ilmek ilmek işlenmektedir. Uzun ve meşakkatli bir süreç sonrası sofralarımıza dahil olan Kars kaşarı sarı bir renge sahiptir. Fakat kalıplardan ilk çıkarıldığı zaman bu renk beyazdır. Zamanla bekleyen Kars kaşarı sarı rengi almaktadır. Mayıs ve ağustos ayları içerisinde üretiminin yapılmasına özen gösterilmektedir. Hayvanların yaylalara çıkması ve yüzlerce bitkiden beslenmesi sütlerinin daha lezzetli ve yağlı olmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bu aylarda yapılan Kars kaşarları oldukça lezzetli olmaktadır. Birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran Kars kaşarı lezzetli olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Kars peyniri üzerinde sağlık açısından birçok araştırma yapılmıştır. Günde 2 dilim tüketilmesi önerilmektedir, aksi durum da yoğun yağ barındırdığı için sağlığa zararlı olabilir.
Kars Kaşarı Faydaları
Kanserin oluşumunu engellediği ile alakalı birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar doğal Kars kaşarı tüketmenin sağlığa olumlu etkileri olduğunu kanıtlamıştır.
Tansiyonu düşürme etkisine sahiptir. Bu sebeple yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin tüketmesi önerilmektedir.
Kalsiyum, çinko ve demir içermektedir. Oldukça faydalı olan Kars kaşarı her gün 2 dilim olarak tüketilmesi halinde sağlığa oldukça faydalıdır.
Beyin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.
İçerisinde bulunan kalsiyum diş çürümesi sorununun önüne geçmektedir.
Özellikle sabahları tüketilmesi önerilmektedir. Sabah kahvaltıda tüketilen Kars kaşarı sindirim sistemlerinin sorunsuz çalışmasına olanak sağlamaktadır.
Beyaz peynire oranla çok daha fazla besin değerine sahiptir, bu sebeple çocukların tüketmesi tavsiye edilir.
İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İçerisinde birçok yararlı asit bulundurmaktadır. Kars kaşarı tüketimi bu asitleri vücuda alabilmek için oldukça etkilidir. Bu asitler mide problemlerinin ortadan kalkmasına olanak sağlamaktadır.