Tadı İle Hayranlık Uyandıran Kars Kaşarı
Kars kaşarı Kars
ilinin yaylalarında beslenen ineklerin sütü ile imal edilen bir peynir türüdür.
Her ne kadar yoğun olarak inek sütünden üretimi yapılsa da keçi ve koyun sütü
de kullanılabilmektedir. Bu tamamen üretimi yapılan kaşarın tercihleri ile
alakalıdır. Kars kaşarının kendine özgü birçok özelliği bulunmaktadır.
Yaylalarda var olan bitki çeşitliliği inek, koyun ve keçilerin sütleri için
oldukça önemlidir. Mevsimlik olarak üretilen Kars kaşarı sert bir yapıya
sahiptir. Genel olarak nisan mayıs aylarında üretimi yapılmaktadır. Kars kaşarının görüntüsü kalitesi ve doğallığı
ile ilgili bilgiler vermektedir. Tek bir sarı renge sahip olması gereken Kars
kaşarının dalgalı renklerden oluşmaması gerekmektedir. İç tarafına bakıldığı
zaman oldukça sıkı olması gerekmektedir. Sıkı peynirler arasında en sevilen ve
en çok tüketilen peynir çeşitlerinden bir tanesidir. Peynirin olgunlaşma süresi
de söz konusudur. Bu sürecin aşamalarına göre peynir taze veya eski kaşar adını
alır. Delikli gözleri bulunmaması gereken peynirin saklanma aşaması da oldukça
önemlidir. Saklanma koşullarına dikkat edilmesi gereken peynir türünün
bulunduğu kabın havası mutlaka alınmalıdır. Naylon poşet içerisinde saklanması
önerilmemektedir.
Kars Kaşarı Özellikleri
Kars kaşarı imal edilirken birçok
aşamadan geçmektedir. Mayalama ve dinlenme süresi diğer peynir türlerine oranla
çok daha farklıdır. Bu aşamalar Kars kaşarının çok daha lezzetli olmasına
olanak sağlamaktadır. İçerisinde ki besin değeri ise diğer peynir türlerine
oranla daha fazladır. Tam anlamıyla şifa veren bu peynir özellikle yüksek
tansiyon hastaları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kars kaşarının
tansiyonu düzenleyici bir etkisi olduğu yapılan araştırmalar ile
kanıtlanmıştır. Tamamen doğal olan bu peynir türü içerisinde herhangi bir katkı
maddesi bulunmamaktadır.
Kars Kaşarının Faydaları
• İçerisinde ki yüksek protein sayesinde kemik erimesini engellemektedir.
• İçerisinde sodyum, kalsiyum, karbonhidrat,
A vitamini ve demir bulunmaktadır.
• Mide rahatsızlıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır. Özellikle mide ağrısına
çok iyi gelmektedir.
• Kas ve eklem problemlerinin giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
• Yüksek oranda potasyum, A vitamini içerdiği için oldukça doyurucu bir peynir
türüdür.
• Kars kaşarı yüksek tansiyon
hastaları için önerilmektedir.